נירית כותבת גרדת
גרדת
האלרגיה פוגעת בכל הגזעים, ללא הבחנה של מין וצבע. נדיר למצוא סייחים מתחת לגיל שנה עם אלרגיה כזו, לרוב היא תופיע בגילאים שבין שנתיים ל- 4 שנים. אך ללא ספק יש קשר גנטי, כלומר אמא או אבא מגורדים בד"כ יעבירו לסייחים שלהם את התכונה והסייחים יתחילו לגרדת בסביבות גיל שנתיים.
האלרגיה הקלאסית ליבחושים גורמת לגירוד בד"כ ברעמה ובזנב ולעיתים גם בגב. גרוד במקומות אחרים כמו פנים, חזה או רגליים לא נגרמים ע"י אלרגיה ליבחושים אלא לגורמים אחרים.
היבחושים נמצאים בשעות שסביב השקיעה והזריחה, ביתר היום או הלילה האם לא נמצאים, אבל אז נמצאים "חברים" אחרים כמו יתושים (בלילה) וזבובים (ביום).
הסוסים מתגרדים בכל אמצעי העומד לרשותם, החל בכלי אוכל/ שתיה, בקירות של התא, בגדרות של המנג', בהתפלשות על האדמה, נשיכות של הגב, גרוד הרעמה באמצעות הרגל האחורית ואם יש עוד סוסים הם מגרדים אחד לשני באמצעות הפה.
כאשר הסוסים מתגרדים הם פוצעים את עצמם ואז הם גורמים לדלקות עור משניות בד"כ חיידקיות אבל ייתכן גם פטרייתיות. כלומר, ברגע שהעור פצוע וחשוף החיידקים והפטריות שנמצאים באופן טבעי על העור גורמים לדלקות, שגם הן מגרדות כשלעצמן.
אז מה עושים?
אחרי שהבנו שצריך לחיות עם הבעייה צריך לנקוט במס' אמצעים על מנת להקל על הסוס. (האפשרות השנייה היא למכור את הסוס).
טיפול סביבתי: הקפדה על ניקיון של האורווה או הגדרה מגללים וממקורות מים עומדים.
הפעלת מאווררים, היות והיבחושים הם מעופפים חלשים (יחסית לזבובים וליתושים) מאורר חזק יעשה עבודה טובה בהרחקת היבחושים.
ניתן לתלות מכשיר דוחה מעופפים, כדוגמת "הקטלן".
הדברה סביבתית- ריסוס הסביבה בחומרים מותרים לריסוס כמו דינופליי או אגיתה. מלכודות זבובים בהיקף של האורווה.
טיפול בסוס עצמו- ריסוס הסוס מדי יום בחומרים מותרים לריסוס כמו פליי ספריי 44 ואחרים. מריחת משחות על האזורים הקרחים כמו איץ' פרי או אלו-ורה. המשחות הללו מרגיעות את העור וחלקן גם מכילות שמן ציטרונלה שמרחיק מעופפים. טיפול בדלקות העור המשניות באנטיביוטיקה או חומרים נגד פטריות.
שטיפת הסוס מומלצת עם שמפו היפו-אלרגני, רצוי על בסיס שיבולת שועל. אין להגזים עם מספר השטיפות כיוון שכך פוגעים בהגנה הטבעית של העור ועלולים לגרום להתפתחות דלקות עור פטריתיות או חיידקיות.
מומלץ להשתמש ברשתות כנגד זבובים המתאימות לפנים, לצוואר ולגוף. ניתן לרכוש בחנויות לציוד סוסים.
טיפול תרופתי- לצערנו החומרים היעיליים ביותר הם הסטרואידים על צורותיהם השונות, ניתן לטפל במצבים קשים, מומלץ לבחור בסטרואידים "בטוחים" עד כמה שניתן ולהתאים את התכשיר (זריקה או אבקה לפה) לאופי הסוס והבעלים. חשוב לזכור כי מדובר בהקלה זמנית, וברגע שיסתיים הטיפול הסוס יחזור לגרד. בוודאי לא מומלץ להזריק "קנלוג" שזהו סטרואיד ארוך טווח ועלול לגרום יותר נזק מתועלת, מה גם שהוא מותר להזרקה תוך מפרקית בלבד.